El blog de cubells

Quin és el programa més antic

Ja vaig fer un apunt preguntant-me quin era l'informàtic més antic en actiu.

El cas és que estava llegint un interessant article sobre el problema gros que ve amb el llenguatge de programació Cobol. Aquest llenguatge es va crear en la dècada de 1950 i encara hi ha molts programes que l'utilitzen, sobretot en l'àmbit bancari. Per exemple, el Banc de Nova York va assegurar que tenia 112.500 programes encara en ús fets en Cobol, és a dir, uns 345 milions de línies de codi.

El problema gros no és la manca de programadors, que sí que ho és: actualment hi ha molts programadors d'altres llenguatges que passen a treballar en Cobol, simplement adaptant-se a un llenguatge que és molt més restrictiu que els llenguatge que han aprés. De fet hi ha molta demanda. Però tot i així, cada vegada és més difícil substituir, dels més de 2 milions de programadors que estan treballant actualment, els que es jubilen per altres de nous.

El problema gros és que les aplicacions fetes en Cobol no són suficients per satisfer les necessitats de les empreses modernes. Per tant, en algun moment s'hauran de migrar les aplicacions a llenguatges més moderns i això pot costar molts diners, però molts.

Interessant. I estic encurosit en com es farà i quin llenguatge final serà l'elegit. En les properes dècades ho sabrem.

Però responent a la pregunta que dóna nom a l'apunt:

El programa més antic encara en ús sembla que és el MOCAS que està en funcionament des del 1958, fet en Flow-matic, a partir del qual es va fer el Cobol uns anys després, per a gestionar contractes y pagaments a proveïdors.

Gestiona encara prop d'1.3 milions de dólars en obligacions i 340.000 contractes. S'executa en un IBM 2098 model E-10 amd un munt de dispositius connectats a ell, i amb 8Gb de ram processa 398 milions d'instruccions per segon.

S'ha intentat migrar a un sistema més modern, però s'ha abandonat l'idea pel cost, la complexitat de la migració i el pla de transició necessari per fer-la.

Una joia.

 

Sense comentaris encara. Comenta ara